Staňte se nejbohatší ženou – díky Nejbohatšímu muži!

Kniha "Nejbohatší muž v Babyloně" je jednou z nejslavnějších knih o osobním finančním růstu a bohatství napsaných ve 20. století. Autorem knihy je George Samuel Clason, a i když je kniha napsána ve formě starobabylonských příběhů, je plná moudrých rad, které lze jednoduše přenést i do dnešní doby. Její velikost a čtivost totiž umožňuje nejen si knihu kamkoliv vzít, ale taky velmi rychle přečíst (tímto vám odpadá výmluva, že nemáte čas ). Já sama se ji snažím číst ideálně každý rok – a přesto v ní vždycky najdu něco nového a mnoho dalšího si připomenu.

Název knihy odkazuje na starobabylonské město Babylon, které bylo známé svým bohatstvím a prosperitou. Kniha obsahuje řadu příběhů a rad, které byly inspirovány tímto historickým městem a jeho obyvateli. Hlavní myšlenkou knihy je učit čtenáře základní principy finančního řízení, investic a budování bohatství.
A i přesto, že v knize vystupují prakticky výhradně muži, mám takový pocit, že pravidla z této knihy dokážeme v dnešní moderní době přece jen lépe využít my ženy. Naše výhoda je v tom, že nás obvykle tolik nesvazuje ego. O tom, jak nás ego ve správě financí ovlivňuje si určitě dáme ještě i samostatný článek.
Co si z knihy nezapomeňte odnést?
Kniha zdůrazňuje význam pravidelného spoření a investování před tím, než utratíte peníze za jiné věci. Ha! O tom jste už určitě slyšely, že jo? A jak na to prakticky? Nastavte si trvalý příkaz na investice a spoření JAKO PRVNÍ PLATBU, aby ihned po obdržení výplaty tyto peníze odešly. Nečekejte až na to, co vám na konci měsíce zbude. Obvykle totiž nezbude nic, známe to, že jo?
Dejte svým penězům práci!
Clason poukazuje na to, že peníze by měly pracovat pro nás a generovat nám další příjmy, což je důležité pro budování bohatství. A to jsme právě u investování. Jen ten, kdo investuje, může se stát bohatým. Spořením peněz pod polštář nezbohatnete – a to se ví už přes 2 000 let!
Riziko a odměna
Autor zdůrazňuje, že všechny investice nesou určitou míru rizika, ale může to být odměněno, pokud se investice dělají s rozvahou a znalostí. V knize se doslova píše, že pokud svěříte peníze neodborně, můžete o ně přijít a doporučuje se před každou investicí se poradit. Škoda, že jsem nežila ve starém Babylonu, tam se na finanční poradce a bankéře dívali jinak 😀
Nikdy si nepůjčujte peníze na zbytečné věci
Kniha varuje před nadměrným zadlužením a půjčováním peněz na spotřební zboží, které nepřináší dlouhodobou hodnotu. Jinými slovy – už i tehdy znali dobrý dluh a špatný dluh. Jak asi tušíte, špatným dluhem jsou peníze na dovolenou, ale třeba i na vánoční dárky, drahé oblečení nebo luxusní život, na který byste bez půjčky neměly. Pokud si ale půjčujeme s rozmyslem a na účely, které nám budou peníze přinášet, pak může být i půjčka dobrým sluhou.
"Nejbohatší muž v Babylonu" byla poprvé publikována v roce 1926 a od té doby se stala klasikou v oblasti osobního financování. Kniha je napsána srozumitelným a přístupným jazykem a poskytuje praktické rady, které mohou pomoci čtenářům dosáhnout finanční nezávislosti a bohatství. Je často doporučována jako jedna z prvních knih, které by měli lidé přečíst, pokud chtějí zlepšit svou finanční situaci. A stejně tak ji doporučuji i já. Za mě jde o absolutní základ a o knihu, která by neměla chybět v žádné knihovničce moderní ženy! PS: Koupit se dá doslova za kár kaček třeba na Trhu knih nebo Knihobotu. A pokud se skutečně budete po přečtení Nejbohatšího muže chtít stát nejbohatší ženou, mrkněte, jak vám s tím můžu pomoci i já!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *