Jak ochránit peníze před inflací?

Inflace je pojmem, který se v poslední době stává stále více aktuálním. Ale ruku na srdce, opravdu víme všichni, co tento pojem znamená? A co vlastně inflace představuje?

Co je to ta inflace?

Inflace je zvýšení cen zboží a služeb, což vede k tomu, že za stejný obnos peněz nakoupíme méně věcí než dříve. Jedním z klíčových nástrojů pro měření inflace je spotřební koš. Princip fungování spotřebního koše je následující: Statistické úřady nebo centrální banky vytvoří spotřební koš tak, aby obsahoval zboží a služby, které jsou reprezentativní pro průměrnou domácnost. A i podle toho, jak moc a jak často se daná věc v domácnosti kupuje, má taková „věc“ své procentuální zastoupení v tomto koši. Protože častěji nakupujeme potraviny, jídlo, drogerii a třeba benzín, mají tyto produkty v koši větší procentuální váhu než třeba nová televize. Statistici potom sledují cen všech těchto vybraných položek. A nakonec se na základě změn v cenách v tomto spotřebním koši vypočítá míra inflace. Inflace je obvykle vyjádřena procentuálním nárůstem cen za určité období, obvykle za měsíc nebo rok. Princip spotřebního koše umožňuje sledovat, jak se změny cen odrážejí na běžných výdajích průměrné domácnosti. To je důležité, protože ne všechny položky v ekonomice se zvyšují nebo snižují se stejnou mírou. Některé výrobky a služby mohou mít větší vliv na inflaci než jiné. Spotřební koš tedy umožňuje zhodnotit, jaký má inflace dopad na běžné lidi a jak se mění jejich kupní síla.
Ovšem pozor! Inflace je počítána vždycky na rozdílu cen za dané období – typicky jeden rok. To v praxi znamená, že se vezme třeba datum 1.10.2023 a sepíšou se ceny jednotlivých produktů ve spotřebním koši. Pak se vezmou údaje z data 1.10.2022 a porovná se, o kolik procent se ceny stejných výrobků snížily/zvýšily a z toho nám vyjde míra inflace. Proto se tak může stát, že ceny v obchodech jsou vystřelené úplně do vesmíru, ale protože se takto vysoko drží už třeba celý rok, vyjde nám inflace velmi nízká – třeba jen jedno nebo dvě procenta. I z toho důvodu je potřeba s hodnotami inflace uváděných v médiích pracovat s chladnou hlavou a vždy si znovu připomenout, co vlastně toto číslo značí.

Krátkodobý jev s dlouhodobými důsledky

Vysoká inflace může být krátkodobým jevem, ale s dlouhodobými důsledky pro naše úspory. Za posledních 30 let se inflace v průměru pohybovala okolo 2-3 % ročně. To znamená, že pokud peníze leží na běžném účtu nebo pod matrací, jejich reálná hodnota se s časem snižuje. Abychom ochránili své úspory před inflací, musíme hledat způsoby, jak peníze zhodnotit rychleji, než stoupají ceny.
A tady se objevuje další úskalí! Mnoho (typicky a paradoxně) konzervativních investorů začne v závislosti na palcových titulcích v médiích panikařit a hledat způsoby, jak ochránit své peníze před všepožírající inflací. Nezřídka se potom děje to, že takový investor kupuje akcie na krátkodobý horizont, nechá se zlákat různými podvody a sliby na vysoké výnosy apod. Jeho následní zklamání potom vede k tomu, že investicím už vůbec nevěří (nevěřil jim ani předtím, teď se chtěl ochránit a dopadl ještě hůře, že jo) a tím si zamyká cestu a mysl pro budoucí „preventivní opatření“. Tedy pro celkovou strategii financí, která jako jediná dává smysl pro ochranu financí.

Dlouhodobá strategie: Klíč k ochraně před inflací

Důležité je si totiž uvědomit, že jednorázový výkyv inflace nemusí být pro dlouhodobého investora zdrcující. Základem k úspěšné ochraně před inflací je již zmíněná tvorba dlouhodobé strategie. Tato strategie by měla být nastavena s ohledem na celý náš život, a nejen na aktuální ekonomické podmínky. To znamená, že bychom měli investovat do různých aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti a komodity, abychom diverzifikovali svá rizika a maximalizovali své šance na růst. V případě kvalitně připraveného portfolia tak minimalizujeme situace, kdy se necháme zlákat vidinou rychlého zbohatnutí (a následného pádu). Chápu, co si asi teď říkáte – že jdu s křížkem po funuse, je to tak? Že inflace tady už nějakou dobu řádí a vy nemáte svou strategii a teď je na ni pozdě. Ano, může se stát, že pro tento rok, resp. pro to období, které jsme tu poslední dva roky měli, to opravdu může už být pozdě. Ale vy máte ještě celý život před sebou a šance, že se něco podobného (nebo jiného) bude opakovat, je velká. Takže máte ideální možnost se začít připravovat hned a včas. Aby ta příští krize vás zasáhla připravené (anebo díky tomu nezasáhla vůbec).

Investika Monetika a Conseq Repofond: Možnosti pro ochranu před inflací

Ale i pro vás je tady stále ještě možnost, jak chytit ustupující vlnu, a ještě se na ni svézt a vydělat. Pořád jsou na trhu zajímavé produkty se zajímavými výnosy, které vám aspoň malinko mohou spravit finanční chuť. Pro krátkodobé uložení financí můžete zvážit např. tyto 2 fondy - Investika Monetika a Conseq Repofond. Oba tyto produkty jsou založené na výnosech plynoucích z repooperací České národní banky (ČNB) a nabízejí v současné době vysoký úrok okolo 6,5 % p.a. Oba fondy jsou velmi konzervativní a dokud se sazby ČNB budou držet na vysokých úrovních, budou i tyto fondy generovat příjemné výnosy. Pro delší uložení peněz v horizontu následujících 3 - 7 let zvažte dluhopisové fondy, o kterých jsem psala v předchozím článku.

Mluvte, přemýšlejte, raďte se!

Přesto, že jsem zde uvedla i konkrétní produkty, není možné je brát a vnímat jako konkrétní finanční doporučení! Promluvte si nejdříve s svým partnerem, jak vidí věci on. Přemýšlejte o tom, jaké jsou vaše cíle, sny, kolik peněz na jejich splnění budete potřebovat. A nestyďte se nechat si poradit. Finanční poradci možná mají špatnou pověst, ale jsou mezi nimi i výjimky (mrk mrk 😉 ). Promluvte si s člověkem, který spravuje vaše peníze a nechte si vytvořit vlastní plán a strategii.
Bude mi potěšením, pokud si pro správu svých financí vyberete mě 🙂

Tento článek neslouží jako náhrada odborného finančního poradenství! Minulé výnosy nezaručují budoucí zisky a každé investování s sebou nese určitou míru rizika.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *